La Regidoria de Medi Ambient realitzarà durant les propers setmanes, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, una campanya amb l’objectiu de dur a terme un seguit d’actuacions encaminades a fomentar la prevenció del malbaratament alimentari. La iniciativa, que s’ha batejat amb el títol Escura el plat i la nevera, és pionera en l’àmbit del territori català.
Segons alguns estudis, s’estima que entre un 10 i un 15% del menjar que es compra es llença directament a les escombraries. Això correspon aproximadament a 60 Kg de menjar per persona a l’any. A banda de la injustícia que suposa malbaratar un recurs de primera necessitat com són els aliments, segons els experts, la cadena de producció alimentaria és responsable del 20% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per aquest motiu, des d’un punt de vista ambiental, resulta totalment contradictori llençar el que, a nivell de consum de recursos, ha costat tant d’obtenir. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Aleix Canalís, ha explicat que aquesta campanya “suposa una línia més en el treball sobre la conscienciació social en prevenció de la generació de residus que s’està duent a terme des de l’Ajuntament”.
En el marc d’aquesta problemàtica, la campanya Escura el plat i la nevera consistirà, per una banda, en la difusió d’un seguit de consells per evitar el malbaratament alimentari a les llars. La ciutadania podrà seguir aquestes recomanacions a través del setmanari L’Actual, Ràdio Castellar i la pàgina web municipal.
D’altra banda, s’ha convocat un concurs obert a tothom, l’objecte del qual serà l’elaboració de receptes de cuina. Aquestes receptes hauran de tenir com a finalitat evitar que es llenci menjar, ja sigui utilitzant les sobres dels àpats o bé transformant ingredients que d’una altra manera acabarien a les escombraries. Tothom qui hi vulgui participar tindrà de termini fins al proper divendres dia 14 de maig per presentar les seves receptes. El guanyador s’endurà un àpat per a dues persones, gentilesa del restaurant La Taverna del Gall. A més, s’atorgaran dos accèssits que tindran com a premi el llibre A la cuina tot s’aprofita. Receptes fàcils per reciclar les sobres dels àpats, d’Irene Gelpí.
Posteriorment, el projecte contempla un seguit d’actuacions encaminades a incidir sobre els establiments comercials i de serveis, així com sobre aquells equipaments públics en els quals es prestin serveis de manutenció.
La campanya Escura el plat i la nevera compta amb l’assessorament de l’empresa ENT Medi Ambient i Gestió i és finançada per l’Agència Catalana de Residus.